Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?


Araç muayenesine gidilmeden önce randevu alınır, alınan randevu sayesinde de araçlar muayene için hak kazanmış olurla. Randevunun alındığı yere gidilirken, aracınızın ruhsat bilgileri kontrol edilir. Randevu saati gelmeden yarım saat öncesi gelinmelidir. Araç muayeneye girerken öncelikle yapılan kontroller, fren muayenesi, ön ve arka aks kontrolleri, lastik kontrolleri yapılır. Sonrasında ise aracın aydınlatma sistemleri, aracın iç kontrolleri, emniyet kemeri ve koltuğun bakımı da göz ardı edilmez. Ardından uzun ve kısa farların ayarları kontrol edilir. Yapılan bu araştırmaların sonunda rapor oluşturulur ve her hangi bir sorun varsa aracın bu kusuru için bilgilendirme yapılır.

Araç Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?

Yapılan bu kontroller 15 dakika sürer, araçta sorun varsa ek süre olarak bir ay verilir ve aracın kusuru olan yerlerinin yapılmasına izin verilir. Aracın periyodik bakımı zamanında yapılması gerekmektedir. MTV borç ödemesi, trafik cezası, köprü, otopark, otoyol borcu olmaması gerekmektedir. Araç muayeneye girmeden bu borçlar hakkında sorgulama yapılmalıdır. Aracınızı muayeneye sokmadan önce trafik sigortasının yapılıp yapılmadığını kontrol etmeniz gerekir. Araç muayene sırasında aracın ruhsatını da yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Ruhsatınızda yeni muayenenin yazacağı boş yer bulunmalıdır. Aracını da mutlaka trafik sigortası olmalıdır, vergi borcu ya da trafik cezası olmaması gerekmektedir.

Araç Muayene Süresi Geçerse Veya Araç Muayenesi Yaptırılmazsa Ne Olur?


Maliye Bakanlığı’nın sistemin de aracınızın borcu olmaması en doğrusudur. Aracınızda LPG varsa bunun ruhsatınıza işlenmiş olması ve en son aldığınız gaz sızdırmazlık test raporunun olmasıdır. Yangın tüpü, egzoz emisyon pulu, iki adet üçgen reflektör ve ilk yardım çantası bulundurmalısınız. Emniyet kemerleri çalışır durum da olmalı, cam yıkama sistemleri, iç aydınlatmalar çalışır bir durum da olması gerekir. Aracınızın muayenesi kanuni olarak zorunluluğu ve cezai bir işlemdir. Muayene tarihi geçtiği zaman, araç muayene tarihinden itibaren aylık olarak zam uygulanır. Bu zammın oranı aylık olarak %5’tir. Bu cezanın asıl amacı aracı kullanan kişilerin can güvenliğini korumak ve trafik güvenliğinizi korumaktır. Araçların bakım muayeneleri düzenli olarak ve bağımsız kurumlar da yapılması trafiğin daha güvenli olmasını sağlamaktadır.

Araç Bakımı Hayat Kurtarır

Bu gibi durumlar da araç muayenesi zorunlu olduğu kadar güvenliğiniz için de gereklidir. Araç muayenesi yapılmazsa cezai işlem başlatılır aracı kullanan kişi için, bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için sizin de yapacağınız şeylerden biri de aracınızın her türlü hasar ve tadilat işlemlerinin düzenli bir şekilde işlenmesi ve rapor şeklinde tutulmasıdır. Aracınızda yapılan kontroller ve tetkikler sayesinde hayatınızı hem sağlam hem de güvenli bir şekilde yaşamanıza olanak sağlamış olur. 


HeeyCar kiraladığınız aracınızın her türlü bakımını ve muayenesini zamanında gerçekleştirmektedir. Araç kiralamak için HeeyCar ana sayfasından tarihleri seçebilir ve daha sonrasında araç seçimi yaparak rezervasyonunuzu tamamlayabilirsiniz. 

Whatsapp Telefon