Emniyet Kemeri Takmak Neden Önemli?
Emniyet kemeri kullanımı, özellikle ülkemizde maalesef ihmal ediliyor olsa da aslında büyük önem taşıyor. Emniyet kemeri takılmaması nedeniyle her yıl kazalarda binlerce insan yaşamını yitiriyor. Peki emniyet kemeri nasıl oluyor da can kayıplarını büyük oranda engelleyebiliyor?
Bazı insanlar emniyet kemerinin kaza durumlarında dezavantaj yaratabileceği gibi yanlış bir algıya kapılıyor. Kazada emniyet kemeri nedeniyle arabada sıkışabileceklerinden endişeleniyor ve arabada fırlama ihtimallerini pek gerçekçi görmüyorlar. Oysa kaza anında ortaya çıkan kuvvet, sürücüyü ve yolcuları metrelerce ileri fırlatabilecek niteliktedir. Arabadan fırlanmasa bile tutunmak yeterli gelmeyeceğinden yolcuların ve sürücünün başı arabanın bir yerlerine çarpabilir ve bu durumda da ağır yaralanmalar ortaya çıkabilir.
Kazalar Düşündüğünüzden Daha Tehlikeli
30 kilometre gibi çok düşük hızla yapılan bir kazada bile arkada oturan yetişkin bir yolcu yaklaşık 3,5 ton kuvvetle öne doğru fırlar. Böylesine büyük bir kuvveti engelleyebilmek için araca tutunmak yeterli olmaz. Emniyet kemerleri güvenli yapısıyla yolcunun fırlamasını engeller ve başını bir yere çarpma ihtimalini de çok aza indirerek ölümlü kazaların önüne geçer.
Kısa mesafe veya uzun mesafe farketmeksizin arabaya her binildiğinde emniyet kemerinin takılması gerekmektedir. Emniyet kemerini yalnızca ön taraftakilerin takması gerektiğiyle ilgili yanlış bir inanış mevcuttur. Fakat az önce de belirttiğimiz gibi kaza sırasında arka taraftakiler de en az öndekiler kadar tehlike altındadır. Yapılan araştırmalarda emniyet kemeri kullanımının ölümleri yüzde 40 oranında azalttığı ve ağır yaralanma vakalarının da en az yüzde 35'inin önüne geçtiği anlaşılmıştır. Unutulmamalıdır ki "emniyet kemeri tokası" olarak adlandırılan ve araçların emniyet kemeri uyarısını kapatmak için kullanılan aparat aslında sizin hayatınızı tehlikeye atmaktadır. Emniyet kemeri takılmadan yapılan her yolculuk, ölüme davetiye çıkarmaktadır.
Çocuklar ve bebekler için emniyet kemeri uygulamaları farklılık göstermektedir. Çocukların emniyet kemerinin boyuna uygun olarak ayarlanması ve sıkı bir şekilde bağlanması gerekir. Aksi takdirde emniyet kemerinin takılması bir fayda sağlamayacaktır. Daha küçük yaştaki çocuklar içinse uygun koltuk kullanılmalı ve yükseltici ayarıyla gerekli boy ayarlaması gerçekleştirilmelidir.
Türkiye'de emniyet kemeri kullanımı maalesef halen istenen seviyelerde değil. Şehir içinde emniyet kemeri kullanım oranlarının yüzde 25 seviyesine kadar düştüğü gözleniyor. Arka koltukta kullanım ise çok daha düşük seviyelerde. Şehir dışında ise oran bir nebze de olsa artıyor ancak yine de yeterli değil. Şehir dışında emniyet kemeri kullanımının yüzde 45 ile yüzde 50 seviyesinde olduğu belirtiliyor.
Herkese güvenli, huzurlu ve mutlu yolculuklar dileriz. Emniyet kemerinizi bağlayın, hayattan kopmayın.